Maak oudere werknemers warm voor leren

Maak oudere werknemers warm voor leren

Een ervaren heftruckchauffeur die in al zijn behendigheid wat aandacht voor veiligheid heeft verloren? Een snelle productiemedewerker die door zijn jarenlange routine minder oog heeft voor ergonomie? Een toegepaste opleiding zet de puntjes nog eens op de i.

Ook de lesgever leert

Hebben je oudere werknemers extra motivatie nodig? Erken hun expertise. Laat bijvoorbeeld je meest ervaren medewerkers meebouwen aan interne opleidingen.

Of ga een stap verder en laat hen collega’s opleiden. Zo duiken je oudere medewerkers opnieuw in de leerstof en frissen ze vanzelf hun eigen kennis op.

Peter-of meterschap: uitwisseling van kennis

De verschillende generaties kunnen heel wat van elkaar opsteken. Via een peter- of meterschap leren oudere medewerkers de nieuwe, jongere medewerkers de kneepjes van het vak. Andersom kan de jongere medewerker helpen om bijvoorbeeld de digitale vaardigheden van zijn peter of meter aan te scherpen.

Nieuwe technologieën, nieuwe uitdagingen

De komst van nieuwe apparatuur en technologieën kan vooral bij oudere medewerkers voor stress zorgen. Zelfs een eenvoudig toestel zoals een scanner of een digitaal scherm kan al onrust veroorzaken. Speel daar snel op in met een passende opleiding. Zo kan iedereen met het nodige zelfvertrouwen met alle tools aan de slag. En weten ook je oudere medewerkers dat je bereid bent te investeren in het verdere verloop van hun loopbaan.