Digitale leervormen en online opleidingen: flexibiliteit troef
Onder digitaal en online leren verstaan we alle soorten opleidingen waarvoor cursisten een computer gebruiken. We onderscheiden hier twee grote leervormen: zelfstudie met online leerstof en een online opleiding op afstand via Zoom of Teams.
Online opleiding op afstand
Een opleiding op afstand is handig omdat cursisten zich niet hoeven te verplaatsen. Om hun aandacht vast te houden, gaat de lesgever op een zo interactief mogelijke manier te werk.
Zelfstudie met online leerstof
Zelfstudie met online leerstof is nog flexibeler. Het kan altijd en overal. Dat vraagt wel discipline en motivatie van de cursist. Vul daarom zelfstudie aan met feedback- en leermomenten met een opleider. Of met collectieve sessies waar ook andere cursisten aanwezig zijn. Die combinatie van zelfstudie en collectieve les noemt men blended learning.
Hoe ziet een kwalitatieve online opleiding eruit?
Een goede online opleiding gebruikt rijke content om in te spelen op de verschillende leerstijlen van de cursisten. Zo wordt tekst afgewisseld met beeld en geluid, oefeningen en tests.
Interactieve tools en gamification zorgen bovendien voor een actievere leerervaring. Zo blijft de cursist maximaal betrokken en blijft de leerstof beter hangen.
Uitdagingen en valkuilen van online leren
Zelfstudie vergt veel zelfdiscipline van de cursist. Daarom is deze leervorm niet voor elke medewerker geschikt.
Bovendien heeft niet iedereen de digitale vaardigheden om met de computer aan de slag te gaan. Zorg voor voldoende begeleiding en geef medewerkers alle kansen om vragen te stellen.
Meer informatie rond efficiënt online leren?